GÜBAP Bursiyer Çalıştırma Şartları

GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ BURS KARŞILIĞI ÖDEME YAPILMASI İLE İLGİLİ HUSUSLAR 2024

 

  1. Projeler kapsamında çalıştırılacak bursiyerlerin Üniversitemizde tezli yüksek lisans veya doktoraya kayıtlı öğrenci olması zorunludur. Burs, tez önerisi kabul edildikten sonra başlar.
  2. Yalnızca 2901-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Destek Programı, 2902-Hızlı Destek Programı, 2903-ARGE Başlangıç Destek Programı veya 2904-Madencilik İhtisaslaşma Destek Programı türlerindeki projeler için bursiyer talebi yapılabilir, bir projede en fazla iki bursiyer görevlendirilebilir.
  3. Proje yürütücüsünün, proje başvurusunda bursiyer çalıştırmayı öngörmüş olması, bursiyerin niteliğini ve çalışacağı süreyi belirlemiş olması gerekir. Bir proje yılı proje sözleşmesinin imzalanmasını takiben başlar ve yüksek lisans öğrencilerine en fazla 9 (dokuz) ay doktora öğrencilerine 18 (onsekiz) ay boyunca ödenir.
  4. Devam eden projelere sonradan bursiyer çalıştırma izni verilmez.
  5. Sadece Bursiyer içerikli projeler desteklenmez. Bursiyer için talep edilen ödenekler ilgili projenin bütçesi (bütçenin %40'ından fazla olmamalıdır) içerisinde olmalıdır. Projeler kapsamında bursiyer ödemesine yönelik ek bütçe ve ek süre verilmez.
  6. Devam eden projeler kapsamında bursiyerin projeden ayrılması durumunda, proje yürütücünün talebinin BAP Komisyonu tarafından uygun görülmesi halinde ayrılan bursiyerin yerine, aynı alanda ve aynı düzeyde lisansüstü öğretim programına kayıtlı (ayrılan bursiyer yüksek lisans programına kayıtlı ise yerine eklenecek bursiyer de yüksek lisans programında; ayrılan bursiyer doktora programına kayıtlı ise yerine eklenecek yeni bursiyer de doktora programında kayıtlı olmalıdır) olmak koşulu ile projede onaylanan bursiyerlik süresi ve bütçesi dâhilinde kalan süreyi tamamlamak üzere yeni bir bursiyer görevlendirilebilir.
  7. Bursiyer ödemeleri için onaylanmış bütçe tutarları, diğer bütçe kalemlerine aktarılmaz. Aynı şekilde diğer bütçe kalemleri için onaylanmış bütçe tutarları da bursiyer ödemelerine yönelik harcama kalemlerine aktarılamaz.
  8. Burs ödeme üst miktarları YÖK Yürütme Kurulu kararı doğrultusunda proje hesabından ödenmek üzere, yüksek lisans öğrencileri için aylık en fazla 2.500 TL, doktora öğrencileri için aylık en fazla 3.000 TL olarak uygulanır. BAP Komisyonu kararı ile burs miktarına yönelik yapılacak güncellemeler devam etmekte olan projeler kapsamındaki bursiyer ödemelerine yansıtılmaz.
  9. Bursiyer için belirlenen burs miktarı, görev yapılan ayı takip eden ay içerisinde bursiyere ait banka hesabına yatırılır.
  10. Yabancı uyruklu Yüksek Lisans ve Doktora öğrencileri bursiyer çalıştırma kalemi kapsamında çalıştırılamaz.
  11. Bursiyer olarak çalıştırılacak lisansüstü öğrenim öğrencileri için aşağıdaki şartlar aranır:  a) Türkiye'de ikamet etmek. b) Kırk yaşından gün almamış olmak. c) Bir kurum veya iş yerinde çalışmıyor olmak. d) Aynı dönemde TÜBİTAK yurtiçi lisansüstü burs programı bursiyeri olmamak. e) Aynı dönemde başka bir projede bursiyer olmamak.
  12. Bursiyerlerin burslu oldukları dönem içerisinde Üniversitemizde kayıtlı öğrenci statülerini korumaları ve proje yürütücülerinin de uygun görmesi kaydıyla ulusal veya uluslararası ikili iş birliği/değişim programları kapsamında diğer üniversite veya araştırma enstitülerine 6 (altı) ayı geçmeyecek ziyaretleri bursluluk statülerini değiştirmez. Bu tür araştırma ziyaretlerinin, proje yürütücüleri tarafından seyahatten en geç dört hafta önce gerekçesiyle birlikte BAP Koordinatörlüğü'ne bildirilmesi zorunludur.
  13. Herhangi bir gerekçe ile onaylanan süreden önce bursiyerlik statüsü bitecek veya projeden ayrılacak bursiyerin, bursiyerlik statüsünün bitmesinden veya projeden ayrılmasından en geç 10 gün öncesinde proje yürütücüsü tarafından "Bursiyer Çıkarma Formu" ile BAP Koordinatörlüğü'ne bildirilmesi zorunludur. Bursiyerin aynı zamanda projeden ayrılacak olması durumunda proje yürütücüsü tarafından BAP Koordinatörlüğü'ne yapılacak bildirimle eş zamanlı olarak BAP sistemi üzerinden Proje Ekibinde Değişiklik talebinde bulunması da zorunludur. Yasal ihbar bildirim süresi geçtikten sonra projeden ayrılan bursiyerin ödenmiş yasal kesintileri ve 5838 Sayılı Kanunun 4. maddesi ile 5510 sayılı SGK Kanununun 102. maddesinde değişiklik yapılarak; sigortalının işten ayrılması durumunda SGK'ya işten ayrıldığı tarihten itibaren ilk on (10) gün içerisinde bildirimde bulunulmaması durumunda uygulanacak cezai müeyyide proje yürütücüsüne rücu ettirilir.
  14. Proje yürürlükte iken lisansüstü eğitimi sona eren bursiyerin sözleşmesi sonlandırılır ve burs ödemesi durdurulur. Ancak bu durumda olan kişiler herhangi bir bursiyer ödemesi yapılmaksızın projedeki görevlerine araştırmacı olarak devam edebilirler. Bu kişilerin proje yürürlükte iken üniversitemizde yeni bir tezli lisansüstü eğitim programına kayıt yaptırmaları durumunda, proje yürütücüsünün talebinin BAP Komisyonu tarafından uygun bulunması halinde aynı proje kapsamında tekrar bursiyer statüsü kazanmaları mümkündür. Bu durumda bursiyere projenin onaylanan içeriğine uygun olarak kalan bursiyer süresi ve bursiyer bütçesine uygun olarak burs ödemesi gerçekleştirilir. Lisansüstü eğitimi sona eren öğrencinin proje yürütücüsü tarafından 13. Maddede belirtilen ilkelere uygun olarak BAP Koordinatörlüğü'ne bildirilmesi zorunludur.
  15. Bursiyer görevlendirilen projenin herhangi bir sebeple dondurulması halinde, projenin yeniden başlatılacağı tarihe kadar burs ödemesi yapılmaz. BAP Komisyonu kararı ile iptal edilen projeler kapsamında ise bursiyerlik görevi doğrudan sonlandırılmış sayılır.
  16. Bursiyerin SGK giriş işlemlerinin başlatılması için; a) Bursiyer Başlatma Formu b) Bursiyer Kimlik fotokopisi c) Güncel tarihli Öğrenci Belgesi  d)Müstehaklık Belgesi (e-devlet üzerinden)
  17. Bursiyer ödemesinin başladığı aydan itibaren, takip eden aylarda Bursiyer Aylık Beyan Formu ve güncel tarihli Öğrenci Belgesi her ayın 5'ine kadar yürütücü tarafından doldurularak BAP Koordinatörlüğü'ne iletilmelidir. Formların iletilmemesi halinde burs ödemesi yapılmaz. 5510 Sayılı Kanunun 17. Maddesi gereğince sağlık raporu alan SGK'lı bursiyerin istirahat süresinin, işverenlerce elektronik ortamda Sosyal Güvenlik Kurumu'na bildirilmesi zorunluluğu bulunmaktadır. Ayrıca ilgili kanun kapsamında bu bildirimin süresinde gönderilmemesi durumunda idari para cezası uygulanması da öngörülmüştür. Üniversitemizin cezai bir durumla karşı karşıya kalmaması için herhangi bir sağlık kuruluşundan rapor alan proje bursiyerinin sağlık raporunu aldığı gün ilgili raporun işleme alınması ve BAP Koordinatörlüğü'ne bildirilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda gerekli bildirimin yapılmasına yönelik sorumluluk proje yürütücüsüne aittir.
  • __short_title__ __title__
  • __title__
  • __title__
  • __count__